Historisch Nieuwsblad's logotype

Historisch Nieuwsblad

Media · Amsterdam, Netherlands
Beschrijving
Historisch Nieuwsblad is hét toonaangevende geschiedenismerk van Nederland met het tijdschrift als vlaggenschip. Al meer dan 26 jaar staat Historisch Nieuwsblad voor diepgravende artikelen die altijd de onderste steen boven halen. Nooit zwart-wit en altijd genuanceerd. Onderzoekend en eigenwijs.

Het tijdschrift, dat maandelijks verschijnt, bericht over alle historische periodes van de Oudheid tot en met de twintigste eeuw. Als een van de weinige geschiedenisbladen besteedt Historisch Nieuwsblad veel aandacht aan de Nederlandse geschiedenis en werkt daarbij samen met prominente historici en de beste journalisten op geschiedenisgebied.

Onze artikelen zijn meer dan geschiedenisverhalen. Historisch Nieuwsblad zoekt altijd naar de link tussen heden en verleden, tussen de gebeurtenissen die nu het nieuws domineren en de historische ontwikkelingen die daaraan ten grondslag liggen. Zo laat Historisch Nieuwsblad niet alleen zien waar we zijn begonnen, maar ook hoe we hier zijn terechtgekomen. Dit doen we op een toegankelijke en visueel aantrekkelijke manier.

De lezers van Historisch Nieuwsblad zijn zowel mannen als vrouwen: de aandelen zijn respectievelijk 67% en 33%. Het grootste deel van de lezers is 50 jaar of ouder, maar het blad wordt ook door jongeren gelezen. Wat vooral typerend is voor de lezersgroep is hun hoge opleiding en welstand: een grote meerderheid van de lezers valt in de groep hoge opleiding (68%) en hoge welstand (60%).
De interesses van de lezers van Historisch Nieuwsblad gaan - vanzelfsprekend - uit naar geschiedenis (81%), maar ook naar kunst (71%), literatuur (74%) en zij hebben een voorkeur voor culturele vakanties (57%). Het blad heeft dan ook een zeer hoge selectiviteit voor dit type vakanties (selectiviteitsindex 182).
De lezers van Historisch Nieuwsblad zijn echte printgebruikers. Dit is af te leiden van de Media Imperatives in het NOM-onderzoek. Ruim 77% van de lezers is een zware tijdschriftlezer of een zware dagbladlezer. Er zijn relatief weinig zware TV- en radiogebruikers binnen de lezerskring van Historisch Nieuwsblad. De lezers maken wel volop gebruik van het internet.
Naast het magazine heeft Historisch Nieuwsblad ook een website, gaat er wekelijks een nieuwsbrief uit, zijn we actief op Facebook en Twitter en worden evenementen georganiseerd zoals het Geschiedenis Festival en de Collegedagen.
Historisch Nieuwsblad heeft bovendien aan de wieg gestaan van vele initiatieven op het gebied van publieksgeschiedenis, zoals de Libris Geschiedenis Prijs, de Grote Geschiedenis Quiz en de Nacht en Maand van de Geschiedenis. Daarnaast haalt het merk regelmatig het nieuws met belangrijke historische ontdekkingen en opzienbarende onderzoeken, zoals het geschiedenisproefwerk voor leden van de Tweede Kamer. Onze volksvertegenwoordigers zakten jammerlijk en naar aanleiding van dit examen zette de regering concrete stappen om de geschiedeniskennis van het volk te vergroten.
Historisch Nieuwsblad is altijd op zoek naar nieuwe wegen om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, te enthousiasmeren voor geschiedenis. Zo brengen we in mei 2018 onze nieuwste tweede uitgave van Het Grote Geschiedenis Doeboek, een prachtig en leerzaam doeboek voor de kleinste geschiedenisliefhebbers.

Historisch Nieuwsblad. Beter Weten Historisch Nieuwsblad brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. In samenwerking met prominente historici nemen we een kijkje in het verleden, onthullen we feiten die u nog niet wist en leggen we verbanden die u nog niet kende. Door het lezen van Historisch Nieuwsblad begrijpt u beter waarom de wereld is zoals hij is.
50-64
Leeftijd
68%
Mannen
32%
Vrouwen
Klik de knop om navraag te doen